fbpx

5 MINDFUL STAPPEN: HAARUITVAL EN STRESS BEWUSTWORDINGSMAAND
HAARUITVAL, TIPS & TRUCS

stress haaruitval

Stress. We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Vooral in tijden als deze, waarin we gedwongen zijn om te veranderen en ons aan te passen aan nieuwe manieren van leven. Manieren die ons niet noodzakelijk comfortabel laten voelen. In april, de nationale Stress Bewustwordingsmaand, behandelen we het onderwerp haaruitval en stress. En hoe stress een tol eist op onze emotionele en fysieke gezondheid tot het punt waar sommige van onze normale lichaamsfuncties -zoals haargroei- aangetast worden.

Maar wacht even, voor je verder leest moeten we je ergens voor waarschuwen… Het is OK. Die angstige en gespannen emoties die je voelt? Die zijn normaal. Het is de manier van je geest om je te beschermen tegen “mogelijke ergere scenario’s”. En het is belangrijk dat je die gevoelens valideert. Ze accepteren en doorstaan is de eerste stap om ze los te laten.

Omdat wij bij Hairatin -net als u- dit hebben ervaren, willen we 5 stappen met u delen om door stressvolle emoties heen te gaan en zo mogelijk stress gerelateerd verharen of dunner worden van uw haar te voorkomen.

haaruitval stress

De haargroeicyclus.
Voor we onze scoop delen over hoe om te gaan met stress, laten we het eerst hebben over haaruitval en stress. Hoe ziet een normale haargroeicyclus eruit? En hoe beïnvloedt stress die cyclus? Er zijn drie belangrijke stadia of fases in je haargroeicyclus: de Anagene fase, de Catagene fase, en de Telogene fase.

De Anagene fase, of groeifase, is wanneer je haar actief en krachtig groeit vanaf de wortel.

Daarna volgt de Catagene fase, of overgangsfase, wanneer je haar stopt met groeien en de follikel zich begint los te maken van de bloedtoevoer.

En ten slotte is er de telogene fase, of rustfase, waarin de oude, losgekomen haren uitvallen zodat er nieuw haar kan beginnen groeien.

Elk van je haarzakjes is onafhankelijk en doorloopt deze drie fasen op verschillende tijdstippen. Maar als het stresshormoon cortisol in je lichaam de hoogte in schiet, kan dat de follikels dwingen om vroegtijdig de uitvalfase in te gaan. Op dat moment zie je klodders haar onder de douche, in je haarborstel of op je kussen.

Als dit bij jou het geval is, en je maakt je zorgen over stress-gerelateerde haaruitval, wat kun je dan doen?

haaruitval vrouwen

Mindfulness en stress

5 mindful stappen om met stressvolle emoties om te gaan…
Wanneer een stressvolle emotie opkomt, hebben we de neiging om onszelf af te leiden en het te negeren. We denken dat door het te ontwijken, het gewoon weg zal gaan. En dat is waar we een GROTE fout maken. Welke emotie het ook is, als je jezelf niet toestaat om het echt te voelen, zal het niet weggaan. In plaats daarvan zal het zich van binnen opstapelen en proberen een uitweg te vinden.

Dit is waar het begint met het beïnvloeden van je algehele gezondheid. Je lichaam zal altijd proberen een manier te vinden om zich te ontdoen van de gifstoffen die het niet kwijt kon op het moment dat ze ontstonden. Dus, de volgende keer dat een stressvolle of pijnlijke emotie de kop opsteekt, probeer dan deze 5 simpele stappen te nemen:

1. STOP
Stop met denken en stop gewoon met wat je aan het doen bent. Stop met proberen te veranderen of over te stappen op een andere emotie. Sluit je ogen en haal een paar keer diep adem, in en uit.

2. VOEL
Vraag jezelf af: “Wat voel ik?” en probeer het gevoel te beschrijven. Is het als een schok, een rilling, een vuur, een druk… oordeel niet! Gewoon voelen.

3. NAME
Nu, dit lijkt misschien dom, maar geloof ons, dat is het niet. Probeer die emotie te benoemen. Heb je dat eerder gevoeld? Heb je het gevoel dat je het een naam kunt geven? Enkele veel voorkomende emoties zijn verdriet, boosheid, teleurstelling, angst, frustratie, ongeduld, verbazing, schaamte, uitgelatenheid, verwarring. Als je het moeilijk vindt, zoek dan naar “Het Wiel van Emoties” en kies de emotie die het best beschrijft.

4. ZOEK
Ga na waar in je lichaam je die emotie het meest voelt. Is het een gevoel dat het meest aanwezig is in je hoofd, maag, borst, nek, rug…?

5. VALIDEER
De laatste en meest belangrijke stap. Dit is waar je jezelf vertelt dat het OK is om die emotie te hebben. Het is OK om te voelen. Je bent een mens. Je voelt je. En dat is heel normaal. Er is niets mis met jou, of met het feit dat je deze emotie voelt.

haaruitval vrouwen
haaruitval vrouwen

En, waarom is het belangrijk om onszelf te valideren?
Lijkt vrij eenvoudig, toch? En dat is het ook. Maar met deze 5 simpele stappen sta je jezelf toe om stressvolle emoties te verwerken en te doorstaan. Je valideert jezelf. Je kalmeert ook je zenuwstelsel. Cortisol niveaus dalen wanneer je de tijd neemt om gewoon je ogen te sluiten en te ademen. En dat, mijn vriend, maakt een gigantisch verschil.

Toen we jong waren hebben we waarschijnlijk niet geleerd om onszelf te valideren. Emoties die werden gezien als “negatief” waren niet toegestaan. Je verdrietig voelen, boos zijn of zelfs huilen werd vaak gezien als “verkeerd” of “zwak”.

En vandaag, in ons volwassen leven, blijven we onszelf vertellen dat deze gevoelens verkeerd zijn. Dus leiden we onszelf af. Met onze telefoons. Of met een grappige meme. Of met tonnen werk. En als we dat doen, proberen we onmiddellijk om de emotie te veranderen in een positieve… zonder onszelf toe te staan om te voelen wat gevoeld moet worden!

Emoties die niet gevoeld of toegelaten worden, veranderen in stress. En stress, onder andere, veroorzaakt hoge cortisol niveaus om hele lichaamsfuncties te beïnvloeden. Inclusief de haargroei. Dus, de volgende keer dat je die emotie voelt opkomen… neem 5 minuten. Sta jezelf toe om te voelen. Onthoud dat haaruitval en stress vandaag misschien je grootste probleem zijn, maar stress kan een veel grotere tol eisen op je gezondheid als je het niet in de gaten houdt.